Sunday, June 13, 2010

Lorong Kulit @ Pasar tepi Stadium, Penang

Mentua aku, org Penang. Dia peminat barangan Antik, err.. antik ke lama ek?entah, barang lama yang skrg susah nak cari la senang cakap. so setiap kali aku balik ke Penang, aku mesti ikut dia pergi lorong kulit. Aku rasa lorong kulit ni sama taraf dgn memory lane, Ipoh , Perak.

Sejarah lorong kulit ni aky x tau la... tapi yang aku tau (sejak aku kawin ngan isteri aku), lorong kulit ni adalah tempat org yg minat barang antik or lama cari barang, boleh dikatakan seluruh negara la datang sini. So korang tgk la barang2 yang ada jual kat sini, dan sesetengah barang tu korang x pecaya pun ada value lagi.

pemandangan dia sama je macam pasar malam or pasar tani pagi2 tu

pak metua aku cakap, dia ni kira otai cincin, ramai gak geng2 cincin lepak kat area sini. Diaorang lepak minum2 teh ngan kawan2 sbb nak tayang cincin je. pastu kalau ada org luar nak kena la pg tanya, tapi biasanya x jual. kalu korang org luar, biasanye dia jual cincin yg kurang rare dia. kalau yg betul2 rare, dia jual kat kawan2 je dulu, tu pun sebab nak pakai dui.pastu bila dah ada duit diaorg amik la balik.

ni pulak piring itam, ada sesetengahnya ada jual dgn player lagi, lupa aku nak amik gmbr..

ni kasut macam2 jenis kasut, dari yg mahal smpi ke terburuk (yg aku tgk, kasut yg aku pernah buang lagi cantik dari kasut yg diaorg jual)..

ni antara kedai yang jual barang2 antik, ko try tgk kipas tu.. n tempayan tu..

macam yang aku cakap tadi, bukan sahaja antik.. lama pun ada. korang rasa la sapa nak beli bola ni? nak buat traning pun x sesuai? sebijik RM0.50 kalu x silap aku. tapi ada orang beli, katanya nak bagi cucu main rounders...

5 comments:

isabelle said...

hehehe.main rounders? tingat masa muda2 dulu.
one day, kena bwk abah p memory lane la.agak2 dia ckp x.."huh, x best pun sini.best lagi lorong kulit."

Janggel said...

ni kat road walk market nih.hahaha

Abu Zuhair said...

thanks janggel..
singgah juga ko kat blog aku.blog aku ni carca merba.. tgh mencari baseline jati diri kot.hahaha

Janggel said...

Jati Diri Penggerak Wawasan

Fuh macam Tema Hari Merdeka ke 48.

mOfis said...

rOpewalk asalnya di jalan pintal tali...nama rOpewalk depa amik dr nama jalan tu sblm depa nih kena halau pi pindah kat jalan stadium,stadium bandaraya penang.....hahahahaha!!!xcaya bleh tanya Otai2 kat sana.sbb nya???dulu depa nie mniaga kat blkg lot2 rumah kedai,tepi kaki lima etc....so,mnyempitkan jalan.sbb tu MPPP sediakan tmpat baru kat depa nih utk mniaga...